Textiel is het meest gebruikte bekledingssoort als het gaat om zit- en slaapmeubelen. Het is vroeger ontstaan door het bewerken van natuurlijke grondstoffen zoals katoen, vlas (linnen) of wol. Slechts een eeuw geleden werd nylon – de eerste kunstmatig gefabriceerde vezel – ontwikkeld. Tegenwoordig worden machinaal gefabriceerde (kunst)vezels gebruikt in veel meubelstoffen.

Er is een scheiding te maken in de volgende textiele bekledingssoorten: 

 • Meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels.
 • Meubelstoffen gemaakt van 100% kunstmatige vezels.
 • Meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en kunstmatige vezels.

1. Natuurlijke vezels

Stoffen van natuurlijke vezels worden gemaakt van materialen uit de natuur. We kunnen de vezels onderscheiden in plantaardig (katoen en linnen) en dierlijk (zoals wol en zijde). De warme kleuren en het aangename gevoel zijn voor veel mensen de reden om deze stoffen te kopen. De slijtvastheid, lichtechtheid en vlekbestendigheid zijn vaak minder goed dan bij kunstmatige vezels. Zo voelt katoen en linnen heerlijk natuurlijk aan, maar is het wel gevoeliger voor verkleuring. Zijde moet heel voorzichtig gebruikt worden en wol kan irriteren voor mensen die er gevoelig voor zijn.
 
Verzorgingsadviezen voor meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels:

 • Reiniging & vlekken: Textile Cleantex
 • Bescherming: Textile Protector
 • Reiniging & bescherming: Textile Care Kit

2. Kunstmatige vezels

Stoffen van kunstmatige vezels zijn door de mens geproduceerd. Deze vezels kunnen zowel uit natuurlijke als synthetische grondstoffen bestaan. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is dat de vlekgevoeligheid en de lichtechtheid meestal beter is dan bij natuurlijke vezels. Hieronder vallen o.a: polyamide, polyacryl, polyester, elastomeer (lycra) en polyurethaan. Het woord synthetisch betekent niet dat het volledig kunststof (plastic) betreft. Deze stof kan gemaakt zijn van 100% natuurlijk materiaal, maar chemisch zijn geproduceerd. Synthetische stoffen zijn vaak slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke stoffen. Microvezel is een extreem fijne synthetische vezel dat aanvoelt en de uitstraling heeft van een natuurlijke stof, maar beter gereinigd kan worden, goed ademt en waterafstotend is. Stoffen van microvezels zijn over het algemeen licht van gewicht, krimpen niet en behouden hun vorm. Ze zijn relatief sterker dan vergelijkbare stoffen met hetzelfde gewicht, voelen geweldig aan en zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Voorbeelden van meubelstoffen gemaakt van voornamelijk synthetische materialen zijn: Alcantara, Lamous en Courtisane.


Verzorgingsadviezen voor meubelstoffen gemaakt van 100% kunstmatige vezels:

 • Normale reiniging & vlekken: Textile Cleantex
 • Extra Bescherming: Textile Protector
 • Normale reiniging & bescherming: Textile Care Kit

3. Combinaties van natuurlijke en synthetische garens

Deze stoffen kunnen gemaakt zijn uit alle mogelijke combinaties van natuurlijke en synthetische garens. Door deze combinatie is het mogelijk om de positieve eigenschappen van beide garensoorten te combineren en zo een nóg aantrekkelijkere stof te maken.

Verzorgingsadviezen voor meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en kunstmatige vezels:

 • Normale reiniging & vlekken: Textile Cleantex
 • Extra Bescherming: Textile Protector
 • Normale reiniging & bescherming: Textile Care Kit
...Lees meer
FiltersFilters
iProtect 3 jaar Hoekbank

iProtect 3 jaar Hoekbank

Full service aan huis!
€169,00
Textile care kit XL

Textile care kit XL

Optimale beschermings- en onderhoudspakket voor jouw meubels!
€49,00
Textile Protector 500ml

Textile Protector 500ml

Uitstekende textielbeschermer!
€19,00
Pagina 1 van 1